Wat doe ik?

Ethiek gaat over het goede doen in de ruimste zin van het woord. Binnen Eduthiek is dat verwoord naar enkele kernwaarden die binnen de ethiektrainingen van belang zijn.
Eduthiek staat voor: Betrokkenheid, vertrouwen, in beweging komen (letterlijk en figuurlijk), aandacht en oog hebben voor de ander (zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen) en bewustzijn creëren in en het ontwikkelen van ethische vaardigheden.

Professional zijn in de zorg, is een vak om trots op te zijn, maar door het huidige accent op techniek, efficiëntie en nadruk op wetenschap (EBP) dreigt de drijfveer van professionals, die ooit kozen voor de zorg, uit het oog te worden verloren. Met het aanbieden van workshops ethiek is het mogelijk een stuk bewustwording van en het omgaan met ethische kwesties te bewerkstelligen én menselijke zorg te behouden. Tevens hoop ik het secundaire effect te bevorderen: een toename van de motivatie van zorgprofessionals en daarmee gepaard gaand een afname in burn-outs.

Voor uitgebreide omschrijvingen van het aanbod van workshops en cursussen, zie de pagina’s ‘Voor wie?‘ en ‘Aanbod‘. Andere activiteiten met betrekking tot ethiek zijn:

  • Filosofische struintochten: o.a. ook als sessie aangeboden op het Congres van Neon te Amersfoort, de geriatriedagen in de Brabanthallen van Den Bosch en op de dag van de Fysiotherapie te Barneveld. Verder worden de struintochten aangeboden in eigen omgeving en rondom Zaltbommel. De eerste struintocht vond plaats op 23 september 2016, zie voor de ervaringen ook dit verslag.
  • De cursus Ethiek in beweging is samen met Sylvia Schuurmans ontwikkeld en gegeven aan een multidisciplinair team van een verpleeghuis. De training werd erg gewaardeerd en een jaar vervolgd door het implementeren en trainen van moreel beraad.